Kilpauinti

Hyvinkään Uimaseurassa on käytössä tasovalmennusjärjestelmä. Tasovalmennus tarkoittaa sitä, että uimarit harjoittelevat yhdessä samanikäisten ja -tasoisten uimareiden kanssa. Järjestelmässä uimarit siirtyvät seuraavaan ryhmään pääsääntöisesti saavuttaessaan ikä- ja tasokriteerit. Lisäksi uimarit pyritään sijoittamaan tason sisällä ryhmään, jonka harjoitusmäärä vastaa uimarin tasoa ja halukkuutta. Tämä takaa uimareille sopivat haasteet harjoittelussa ja oman ikäisiä harjoituskavereita. Valmentajille se suo mahdollisuuden erikoistua tietyn ikäryhmän valmennukseen.

Tasoja on viisi: (tällä hetkellä HyUS:lla on käytössä neljä tasoa)  
1. Edustus (SM- ja KV-taso)     
2. NSM (Nuorten Suomenmestaruuskilpailut)
3. IKM (Ikäkausimestaruuskilpailut)
4. Rollo (Rollo-uinnit, eli nuorimpien ikäluokkien mestaruuskilpailut)
5. PreRollo ja Tekniikkakoulu.         

NSM-taso     

NSM-ryhmissä kauden pääkilpailut ovat Nuorten Suomenmestaruuskilpailut. Omassa ikäluokassa menestymisen lisäksi tavoitteena on alittaa SM-kilpailuiden aikarajoja. Ryhmien ohjelmaan kuuluu kotimaisten kilpailuiden ja leirien lisäksi kansainvälisiä tapahtumia. Uimari näyttää positiivista ja urheilullista esimerkkiä muille uimareille ja seuran toimijoille. Toiminnallaan hän edistää seuran yhteishenkeä ja edustaa ylpeydellä omaa seuraansa, omaa kotikaupunkiaan ja omaa kotimaataan. Tasolla on kaksi rinnakkaista ryhmää. Tasokriteerinä on NSM-kilpailuiden aikarajan alittaminen. Hyvinkään Uimaseura tarjoaa mahdollisuuden harrastaa uintia myös matalammin tavoittein tällä tasolla, jolloin viikoittainen harjoituskertamääräkin on alhaisempi.     

IKM-taso     

IKM-tasolla kauden pääkilpailut ovat Ikäkausimestaruuskilpailut. Ikäsarjat ovat tytöillä 13, 14, ja 15 vuotta, pojilla 14, 15 ja 16 vuotta. Tavoitteena on pääsy Ikäkausimestaruuskilpailuiden valtakunnallisiin loppukilpailuihin ja siellä menestyminen. Tavoitteena on myös alittaa Nuorten SM-kilpailuiden aikarajoja. Ryhmien ohjelmaan kuuluu kotimaisten kilpailuiden ja leirien lisäksi kansainvälisiä tapahtumia.  Uimari näyttää positiivista ja urheilullista esimerkkiä muille uimareille ja seuran toimijoille. Toiminnallaan hän edistää seuran yhteishenkeä ja edustaa ylpeydellä omaa seuraansa, omaa kotikaupunkiaan ja omaa kotimaataan. IKM-tasolla uimarit on jaettu ryhmiin ensisijaisesti viikoittaisten harjoituskertojen perusteella. Pisimmälle ehtineet uimarit osallistuvat aamuharjoituksiin.  Hyvinkään Uimaseura tarjoaa mahdollisuuden harrastaa uintia myös matalammin tavoittein tällä tasolla, jolloin viikoittainen harjoituskertamääräkin on alhaisempi.

Rolloryhmät      

Rolloryhmien uintivuoden tärkein tavoite ovat Rollo-kisat ja -leiri. Ikäsarjat ovat tytöille 9-12 vuotta ja pojille 10-13. Uimarit sijoittuvat tason ryhmiin iän ja viikoittaisten harjoituskertojen perusteella. Ryhmiä on neljä ja harjoituskerrat vaihtelevat neljästä kuuteen uimarin kehitysasteen ja halukkuuden perusteella.     

PreRollo     

Ryhmän tavoite oppia uimaan kaikki neljän uintilajin tekniikat sääntöjen edellyttämällä tavalla. Tavoitteena on kyetä uimaan 100 m sekauintia kauden päätteeksi järjestettävissä seuran HyUSCup kilpailuissa. Tämä antaa valmiudet siirtyä Rolloryhmiin. Harjoitukset järjestetään kolmesti viikossa.     

Tekniikkakoulu     

Tekniikkakoulussa syvennetään Terapia-altaassa ja alkeiskilpakoulussa opittuja taitoja. Painopistealueina ovat hengitys, vartalon asento ja vapaa- ja selkäuinnin tekniikka. Tekniikkakoulun harjoitukset ovat kerran viikossa. Tavoitteena on kyetä uimaan sääntöjen mukaan 50vu ja 25su (50su) kauden päätteeksi järjestävissä seuran HyUS-Cup kilpailuissa. Tekniikkakoulusta siirrytään PreRolloihin, Rolloihin tai Harrasteryhmään.      

Masters    

Seuran Masters-ryhmä on tarkoitettu uinnista harrastuksena kiinnostuneille aikuisille. Ryhmän harjoituskerrat vaihtelevat kahdesta neljään uimarin kehitysasteen ja halukkuuden perusteella. Mastersryhmä sopii myös hyvin kilpauintiharrastuksen lopettaneille aikuisuimareille. 

Kilpauimareita treeneissä
Hyvinkään Uimaseuran valmentajia,
vieraana Esa Sievinen (keskellä)